2545 views 0 comments

Направи Училище в действие – София

 

В продължение на няколко месеца участниците във форум Направи Училище  изследваха предизвикателствата на самоинициираното учене заедно с деца на различна възраст. Опитът им дотук показа, че в условията на свобода децата бързо откриват сферите си на интерес и съумяват да регулират процеса на собственото си учене по начин, който импонира най-добре на техния темперамент. Показа, че децата учат по безброй различни начини; че могат да инициират, да следват и да приоретизират; че могат да бъдат пълноценни участници в регулирането на отношенията в тяхното малко общество.

Вдъхновението, което работата с децата донесе на техните учители, ни зарежда с ВЯРА да продължим напред в търсенията си по пътя на свободното развитие на образованието.

20150130_094436OLYMPUS DIGITAL CAMERA

СПОДЕЛЕНО ОТ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ФОРУМА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРОВЕДЕНИТЕ ОТ ТЯХ УРОЦИ:

УРОК ПО РЕЦИКЛИРАНЕ (ЗОНА НА ЗНАНИЕ: ЧОВЕК И ПРИРОДА)

Урокът започна с подготовката. Нарязахме с гилотина няколко хартиени чанти. През това време разговаряхме за това, как се правят те и каква им е целта. Обсъдихме, че всъщност най-екологично е да се ползват платнени чанти.

После гледахме филмче за рециклирането на хартията и си поговорихме с факти. Разиграхме една игра с ламинирани карти за цикъла на рециклирането.

С няколко деца подготвихме масата за приложни дейности. Накиснахме лентичките в лепило с боя, „облякохме” купичките с фолио и започнахме да лепим върху тях. Междувременно отново обсъждахме как се случва рециклирането и това, че освен да рециклираме, е полезно да използваме някои неща втори и трети път, като им намираме приложение.

Урокът може да изтеглите от тук

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

РАЗВИТИЕ НА МИКРООРГАНИЗМИ В ХРАНИТЕЛНА СРЕДА (ЗОНА НА ЗНАНИЕ: ЧОВЕК И ПРИРОДА)

“На децата бе представена идеята за урока в неформална атмосфера, бе уточнен час, в който ще започне експериментът. В уговорения час подсетих няколко деца, че започвам. Те разпространиха сред останалите. Имаше деца, които искаха да са активни, други, които искаха просто да наблюдават и трети, които отказаха да вземат участие.

Първо им показах снимки, на различни микроорганизми. Това ентусиазира едни и отказа други да се захващат с експеримента. Заедно с желаещите приготвихме хранителна среда от вода, бульон, захар и желатин. Разсипахме течността в блюда на Петри и сложихме в камерата за кратко, за да изстине по-бързо. През това време обмисляхме какви бактерии да си отгледаме. Аз дадох едно-две предложения, но оставих на децата да развихрят фантазията си и излязоха предложения, като – секрет от носа, слюнка и ушна кал.

Спряхме се на следните 5 варианта:

  • Прах от пода
  • Слюнка
  • Секрет от носа
  • Вода
  • Въздух от помещението, в което бяхме

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Посяхме” пробите, намерихме подходящо топло място и ги оставихме да се развиват. Три дни след това казах на децата, участвали по-активно, че вероятно нашите микроорганизми са пораснали. Настроихме микроскопа и започнахме да разглеждаме резултатите.

Интересното бе, че деца, които не искаха да участват в приготвянето на заготовките, проявиха голям интерес към резултата и разпитваха за процеса, също така имаше и обратния феномен – деца, участвали в подготовката, нямаха желание да погледнат пробите под микроскоп, а ги наблюдаваха само с просто око.”

Урокът може да изтеглите от тук

10830635_10206058355837430_3804438720648272188_oOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ЗА ПОЛЕЗНОТО И ГРИЖАТА – УРОК ВЪВ ФЕРМАТА (ЗОНА НА ЗНАНИЕ: ЧОВЕК И ПРИРОДА)

Това бе урокът за най-малките – предучилищната група в 23то СОУ в София. За начало на деня на килима в стаята се построиха няколко ферми, с къщички за различни животни. След това всички се събраха около най-голямата ферма, за да засадят в нея овощната и зеленчуковата градина – това беше повод да се разделят познавателни карти на ядивни растения по различни признаци, и децата да споделят за техните любими плодове и зеленчуци, както и за полезните им качества, за които знаят. Разговорът за живота в една ферма, и защо хората отглеждат някой животни и растения продължи покрай оцветяването и сглобяването от пъзели на фермерски мотиви: трактори, крави, коне, ябълкови дръвчета…А на пролет следва посещение в истинска ферма до града!

Урокът може да изтеглите от тук

IMG_2488 IMG_2493

„Проект Направи училище: създаване на модел на съвременно българско училище с участието на обществеността” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

EEA_Grants_JPG_4642_1