3491 views 0 comments

Направи Училище в действие – Пловдив

 

В продължение на три месеца участниците във форум Направи Училище Пловдив подготвяха и представяха своите уроци – такива, каквито биха искали да се случват в мечтаното свободно училище: съчетаващи различни области на знанието, пълни с игра и движение,  предоставящи възможности за избор на децата. 

 

 

 

WHAT’S YOUR COLOUR (ЗОНА НА ЗНАНИЕ: АНГЛИЙСКИ ЕЗИК)

Изтегли ПЛАН НА УРОКА

“В урока по английски, децата се запознаваха по между си, срещнаха веселия бухал Ауи, и рибката Фиш. Пяха песнички заедно, а някои дори ни разказаха всички неща, които знаят на английски. Запознаха се с цветовете, играейки различни игри с балони.
Всички дейности бяха съобразени с демократичния начин на учене, давайки възможност на децата сами да изберат това, което им е интересно”

 

Pv1pv3

Alex A2

ЗЕМЯТА – МОЯТ ДОМ (ЗОНА НА ЗНАНИЕ: ЧОВЕК И ПРИРОДА)

Изтегли ПЛАН НА УРОКА

Урокът започна със запознаване и сплотяване на учениците и учителите. Всички се изправиха и се хванаха за ръце. Учителят, чрез леко стискане за ръката, подаде сигнал, който се предаде от един на друг, докато не се върне отново до него. След това участниците казаха имената си, на следващото завъртане казаха на колко години са и накрая – в кой град са родени.

След като запознаването приключи, всички седнаха на столовете си, подредени в кръг. Започна кратка музикална импровизация, в която се използваха различни ударни инструменти и пляскане на ръце.

plias

В един от инструментите „случайно” откриха писмо, чрез което бе въведена темата на урока. В писмото се засяегнаха въпросите за обичта към родината и за мечтите. Децата трябваше да открият втората част на писмото, в която бе разкрит един от начините да сбъднат своите мечти. Тази кратка пауза даде възможност да децата да се раздвижат, а търсенето бе вълнуващо за всички. Пликът бе адресиран по следния начин:

Класната стая; град Пловдив; държавата България, Балканският полуостров, континентът Европа, планетата Земя, третата планета от Слънчевата система, галактиката „Млечен път”.

От втората част на писмото децата разбраха, че един от начините да сбъднат мечтите си, е да събират парченца знание. Напомни им се, че чрез знанието побеждаваме и страховете си. И така, децата бяха поканени да започнат едно пътешествие в света на знанията и да си изберат подходящо превозно средство. След като всички се качиха в „превозното средство” , а един от учителите бе обявен за шофьор и екскурзовод, той сподели, че е и пощальон, и извади един плик, в който бе обявена крайната цел на пътешествието – децата трябваше да съберат дружно парченца знание, с които накрая да сътворят една карта, от която да стане ясно къде точно се намират, за да получат подаръците си. След като крайната цел бе изяснена, се отвориха последователно и двата плика със задача 1 и задача 2.

tarsia

Задача 1. Децата трябвашe да изберат един свои представител, който да намери скрита в класната стая кутия, върху която са изобразени символите на родината им – знаме, химн и герб. Дадено им бе право и да отворят плика със задача 2, преди да изберат своя представител, за да се види дали ще проявят съобразителност и ще изчакат повече информация, относно бъдещата си задача или пък ще се поддадат на нетърпение, породено от любопитството.

Задача 2. След като децата избраха своя представител и кутията бе намерена, още преди да бъде отворена, се дискутираха и разглеждат символите на държавата. След това кутията се отвори, а в нея децата намериха различни предмети – карти, на които са нарисувани България и държавното знаме, а на гърба на всяка карта имаше различни обяснения – какво е значението на цветовете на българския трибагреник, какво символизира гербът, с какво е известна България… и други късчета знание, които се прочетоха на децата. Един по един се извадиха различните предмети, и се показаха на децата. Самата задача 2 се състоеше в това, след като децата са видели предметите, да изберат (само) 3 от тях, които биха могли да използват за последната задача – направата на карта.

В  разговор между двамата учители се спомена отново темата на урока и определението за континент. Отвори се нов плик със следваща задача – да се намери най-голямата карта в класната стая. Децата намериха най-голямата карта и я разгледаха. Задачата им бе да я опишат с една дума.

gledat

 

В следващата задача децата отново трябваше да изберат представител и да отворят нова кутия, в която има различни материали за континентите, а те трябваше да изберат онзи лист, на който има най-подробна информация. След като го откриха, разглеждаха различните континенти, повториха  имената им, обсъждаха тяхната големина и форма.

В третата мисия децата трябваше да се разделят сами на три отбора. Задачата на първия отбор бе да открие глобуса. Вторият отбор трябваше да открие черна карта с изображението на планетите (уловката бе, че тя е залепена на плика на мисията).Третият отбор трябваше да избере от една кутия материали, с които да направи най-точно изображение на планетата Земя и да подбере карти с останалите планети.

Накрая с късчетата знание събрани от останалите мисии, децата заедно с учителите направиха карта, на която се изобразява Слънчевата система. Планетата Земя бе в уголемен размер, за да се виждат ясно континентите, залепи се и изображение на България, отбеляза се точното място, на което се намираме.

proektor

Идеята бе децата да упътят едно извънземно, което иска да се запознае с тях, да им стане приятел и да им изпрати подаръци.

Те трябваше да го упътят как да стигне до тях – галактиката „Млечен път”; Слънчевата система; третата планета от Слънчевата система, наречена Земя; континентът Европа; Балканският полуостров в югоизточната му част; държавата България; град Пловдив; адреса на класната стая.

Готовата карта се закачи на стената.

Децата успяха да направят точната карта и „пристигнаха” подаръци за всяко от тях. Подаръците бяха сложени в тъмносиня торбичка, обсипана със звезди. Подаръкът представляваше папка с цветна карта на планетата Земя, която всяко дете може да напълни с материалите от урока. В папката ги чакаше изненада – един извънземен приятел (рисунка на Йода), когото могат да оцветят. Отделно от това, всяко дете получи писмо, лично адресирано до него и съдържащо кратко индивидуално послание в стихотворна форма. Посланието бе пожелание детето да не спира да трупа знания.

 

sun

 

Как се чувстваха децата? Какво им хареса? Някои предпочетоха музиката и движението; други се вдъхновиха да нарисуват своята Земя; трети бяха погълнати от космическото пътешествие; четвърти не бяха в настроение да учат в момента. Чудесен пример за това, как всички те учат по различен начин. Да им пожелаем в училище да имат все повече възможности за това!

 

КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ТРАДИЦИИ

Изтегли ПЛАН НА УРОКА

Под формата на игра беше проведен и урокът тема “Коледни и новогодишни празници”, разработен според концепцията за интегралното учене. Децата научиха за традициите, включвайки математика, физика, готварство, музика и приложни изкуства.

KOLEDA PITKS KOLEDA SURVA

 

„Проект Направи училище: създаване на модел на съвременно българско училище с участието на обществеността” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

EEA_Grants_JPG_4642_1